Recensie: Decisions by design

20/05/2017 Door Rick Lindeman

Soms val je in een een warm bad. Dat gevoel had Marjolijn de Graaf toen ze tien jaar geleden de ORIB/ORID methode tegenkwam. Deze methode Objectiveren-Reflecteren-Intepreteren geeft een basis-framework voor besluitvormingsprocessen, waarbinnen je eindeloos kan variëren met werkmethoden. Vooral bij een situatie waarin een project al een geschiedenis heeft, maar nu echt een besluit moet worden genomen, zorgt het dat alle feiten op tafel komen, en er ruimte komt voor een besluit.

Ze heeft er nu een boek over geschreven ‘Decisions by Design’, samen met haar man Edwin. Hierin maakt ze de methode toegankelijk voor een groot publiek. Het is gevuld met 10 jaar ervaring met de methode, en met haar passie voor het stellen van de goede vragen, en het bereiken van resultaten.

Ik heb het genoegen gehad regelmatig met Marjolijn te werken, en die passie straalt ze uit. Niet alleen in persoon, maar ook in de alle hoofdstukken van dit boek. En daarmee is ze in staat om dit boek over een toch taai proces, tot leven te komen. Ze lardeert het met praktijkvoorbeelden, en helpt je op weg.

Marjolijn presenteert het boek in het LEF Future center

Ze schreef het boek gedeeltelijk in Spanje, en het boek straalt dat door zijn opvallende kleuren, ook dit uit. De felle kleurkeuze zorgt voor dat de talrijke visuals er echt uitkomen. En de visuals zelf zorgen ervoor dat je het gevoel geeft dat je in het midden van een workshop zit (of aan de rand van een Spaans zwembad)

Stap voor stap wordt je door het proces geleid. Eerst alle feiten op tafel. De deelnemers kijken wat voor het effect had, maar schrijven alles op. Vervolgens komt er een nieuwe fase. De deelnemers reflecteren op die feiten. Wat had dit voor gevolg, en wat vond je lastig? Dit kan bijvoorbeeld in een andere ruimte plaatsvinden.

De volgende fase in het interpreteren van de reflecties.  Zelf vind ik dit altijd de heftstigste fase van de Orib-methode. Wat leren we nu van wat er gebeurd is? Wat betekent dit voor de toekomst van ons project? Als gezegd, de ORIB methode is vooral een kader waarin veel verschillende vormen een plek kunnen krijgen, en in het boek beschrijven De Graaf en De Graaf ook talloze methoden om tot deze nieuwe inzichten te komen: van deep democracy, to world café.

Als laatste moet er natuurlijk een besluit worden genomen, en dat niet alleen. De auteurs pleitten dan ook ervoor te zorgen dat het besluit gedragen wordt. Het proces stopt dan ook niet bij het einde van de workshop.

Het mooiste van het boek vind ik nog wel dat het aan de ene kant een doe boek is – het wordt bijvoorbeeld ondersteund door een Canvas – maar aan de andere kant ook een aantal intermezzo’s heeft die juist laten zien waarom bepaalde stappen noodzakelijk zijn. Hierdoor kunnen praktische en theoretische vragen beiden worden geadresseerd.

Wat ik misschien jammer vind ik dat er weinig ruimte wordt gegeven aan smakelijke anekdotes, die laten zien hoe iets mis kan gaan. Een beetje humor en zelfspot had ik gewaardeerd.

Al met al een heel fijn, praktisch maar ook volledig boek over ORIB. Voor veel facilitators kan dit een stevige basis geven onder hun besluitvormingsproces.

Het boek is te koop bij Managementboek.

 

* Disclaimer : het boek werd door de uitgever voor deze recensie ter beschikking gesteld *