Blog

okt 10th

Zo zie je de onzichtbare internet oorlog

Posted by with 1 Comment

Op een gegeven moment staat Huib Modderkolk in Anapa (Rusland) voor de deur van een grote Hacker. Die doet niet open. Maar de hacker weet natuurlijk al lang dat hij er is. Veilig in op het vliegveld meldt Modderkolks hotel zich. De vrienden van de Hacker waren langs gekomen….

Datacenterpark

Dit is één van de vele avonturen die Modderkolk beschrijft in ‘Het is Oorlog, maar niemand die het ziet’. De journalist van de Volkskrant en NRC beschrijft een duizelingwekkende hoeveelheid voorbeelden van internetcriminaliteit en -spionage.

Frappant is dat onze eigen inlichtingendiensten volgens Modderkolk gezien worden als een van de machtige diensten ter wereld. Zo waren ze binnen bij ‘Cozy Bear’, één van de grootste Russische staatshackgroepen die later cruciaal bleken in het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.

Een gerust gevoel geeft dat echter niet. Daarvoor zijn onze tegenspelers te goed georganiseerd, en te goed gefinancierd. Hele flatgebouwen vol hackers worden bijvoorbeeld door de Volksrepubliek China ingezet om Westerse bedrijven te hacken. Maar ook onze Engelse vrienden zaten diep in Belgacom.

Modderkolk beschrijft het als een avonturenroman, waardoor je alle technische termen van je af laat glijden. Het is Indiana Jones in Cyberland. Maar als je het dicht boek slaat na het laatste hoofdstuk over de verantwoording, besef je pas echt, hoe groot de dreiging is, en hoe weinig serieus we die nemen. Dit boek was broodnodig.