Blog

dec 12nd

Van Leider naar Elder; recensie deep democracy

Posted by with No Comments

Het boek is te koop via onze Managementboeklink.

Onze manier van besluitvorming is vaak gericht op knopen doorhakken.Opties worden verkend, voor- en nadelen worden besproken, en dan wordt de knoop doorgehakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de mening en de wijsheid van de minderheid?

Dat vraagt Jitske Kramer zich ook af in Deep Democracy, een praktisch doe boek vo0r de gelijknamige methode. ‘Deep Democracy is eind jaren ’80 bedacht door Arnold Mendel en verder ontwikkeld in een opdracht voor de Zuidafrikaanse politie door Myrna Lewis. Deze moest zich op nieuw uitvinden in een post-raciaal tijdperk, met de steun van àl haar agenten. In Deep Democracy wordt gekeken hoe een besluit verrijkt kan worden met andere standpunten, zonder daarbij naar een slap compromis te zoeken.

(Afbeelding uit het boek die de hele methode plot op één infographic)

Ik las al eerder de Corporate Tribe dat Kramer samen schreef met Danielle Braun. Dat is een heel rijk boek vol verhalen uit hoe je vanuit Antropologische blik naar organisatieverandering kan kijken. Dit is boek is een stuk minder een ‘reisboek’, maar veel meer een doe boek.

Deep Democracy bestaat in principe uit 5 stappen.

  1. Verzamel alle invalshoeken
  2. Zoek naar het alternatief
  3. Verspreid het alternatief
  4. Voeg de wijsheid van de minderheid toe.
  5. Werk met de onderstroom.

Het toevoegen van de wijsheid van de minderheid is een heel krachtig instrument. Zelf heb ik Kramer meegemaakt in een werkvorm ‘stemmen met je voeten’, waar je je steeds zwijgend bij een standpunt kan aansluiten, en op die manier redelijk veilig je standpunt kan uitdrukken, en kan zien dat je niet de enige bent.

Voor elk van de stappen staan in het boek tal van voorbeelden en werkvormen hoe deze toe te passen. Kramer vult deze aan met haar ervaringen in het gebruiken van deze methode voor organisatie verandering. Zonder een boek van ‘een beetje alles’ te willen zijn, helpt het je op die manier om de vragen die je je meteen stelt te beantwoorden.

 

Een voorbeeld hoe je dit nu concreet doet is dat er een besluit genomen gaat worden voor een vaste vergaderdag. Eén persoon geeft dan bijvoorbeeld aan dan niet altijd te kunnen. De begeleider zegt dan niet ‘Claire kan niet, is dat erg’, maar ‘We zijn ons bewust dat niet iedereen altijd kan, We zijn ons daarvan bewust en dat is akkoord’, “Zegt iedereen hier ja op”. Zo is er een unaniem voorstel, met respect voor het minderheidsstandpunt.

Het boek leest minder weg dan de Corporate Tribe. Dat ervoer ik echt alsof ik op Safari was. Dit is geeft echter heel veel handvatten om daadwerkelijk deze methode toe te passen, bij een verandering waar iedereen in mee moet. In Kramer’s worden ben je dan meer dan een leider, je bent er voor iedereen, een ‘Elder’ .

Het boek is te koop via onze Managementboeklink.