Blog

mei 5th

Een vriendschap die ons denken veranderde

Posted by with 1 Comment

Daniël Kahneman is een grote held van me. Thinking Fast and Slow (Ons Feilbare denken) was een eyeopener voor over het Systeem 1 en Systeem 2, over hoe ons brein ons voor de gek houdt, en veel meer. Ik heb er vele workshops over gegeven

Michael Lewis heeft nu een boek geschreven over hoe dat werk tot stand kwam. In ‘The Undoing Project” beschrijft hij hoe Kahneman met zijn vriend Amos Tversky de moderne beslisstheoriën als de Prospecttheorie opstelden. Lewis heeft al vaker droge kost verandert in een spannend verhaal. Zijn boek Moneyball veranderde het Honkbal bijvoorbeeld, nadat hij liet zien dat de kleine Oakland Athletics met behulp van statistiek wonnen, en oude honkbalwijsheden naar de prullenbak verwezen.

Lewis neemt ons mee naar de Zesdaagse Oorlog, naar stoffige universiteitssteden in Kansas, naar congressen vol economen die de mens nog steeds als rationeel wezen zagen. De titel van het boek verwijst dan ook naar het feit dat Kahneman en Tversky vooral werk van anderen ongedaan maakten,Happy New year messages 2018 net als de Oakland A’s in het honkbal.

Zij zijn 15 jaar lang onafscheidelijk. De gedachten die in het hoofd van Kahneman spelen, weet Tversky als geen ander toe te spitsen. Zij lijken jaren onderdeel te zijn van één brein, en besteden zoveel mogelijk tijd samen. Op de gangen van de universiteit is steeds bulderend gelach te horen.

Maar er is ook drama, op een gegeven moment houdt het op. De vriendschap eindigt, misschien ook wel omdat de buitenwereld niet gewend is met zo’n twee-eenheid om te gaan. Amos krijgt een nieuwe baan. Danny vecht zich terug. Uiteindelijk sterft Amos. En Danny krijgt de Nobelprijs.

In 280 pagina’s sleept Lewis je door vele werelden heen. Het optimisme van het nieuwe Israel, het cynisme van de academia van de jaren 80. Maar ook brengt hij de inspiratie tot leven, die hun werk aan vele andere buiten hun wereld gaf. Zo knapte het hele jeugdbeleid in Amerika op van een paar ambtenaren die een sausje Kahneman meekregen…

En vanuit die voorbeelden is het ook interessant om te kijken naar systemen die wij tegen komen als facilitator. Hoe vaak zitten daar niet automatismen en oude waarheden in die vooruitgang tegen houden. Hoe start je daar het goede gesprek.

Voor mij was het boek één grote achtbaan, die me steeds enthousiaster maakte. Je wilde met ze meedenken, in die kamer vol gelach stappen. Om een klein beetje deel te zijn van die wetenschappelijke revolutie die ons leven zou veranderen.

Het boek is de koop bij Managementboek

  1. Rick Lindeman (@romanista)
    10/05/2017 at 1:37 pm

    Een vriendschap die ons denken veranderde https://t.co/HGennI4qLB

    Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *