Lego Literatuur..

01/03/2017 Door Rick Lindeman

Ik heb onlangs twee boeken over Lego Serious Play (LSP) gelezen, en die wilde ik met jullie delen. Het zijn best wel andere boeken voor andere doelgroepen, hoewel voor de facilitator allebei interessant.
Building Better Business Models met Lego Serious play gaat vooral in op de geschiedenis en theoretische basis van het LSP proces, terwijl Serious Work vooral praktische handvaten voor de startende LSP-facilitator.

Lego lsp sets

Building Better Business Models is geschreven door Per Kristiansen en Robert Rasmussen. Zij kwamen in contact met LSP toen het in een crisis zat (net als het moederbedrijf). Ergens was de potentie duidelijk, maar het werkte nog niet echt. De principes waren ontwikkeld aan een Zwitserse Universiteit en geadopteerd door Lego, maar iets klopte niet.

Na veel experimenteren met veel proefzakjes kwamen er achter wat er mist. Eerst moesten de building skills ontwikkeld worden in een workshop. (Zie ook mijn verslag van een LSP Kennismakingsworkshop door Edwin de Vos), voordat de moeilijkere vragen konden worden worden gesteld.

De volgende uitdaging kwam om het verder te laten groeien. Eerst kregen alleen gecertificeerde mensen tot de benodigde materialen. Maar in 2003 besloot men open source te gaan met de methode. Er kwam ook een mooie open source manual.

Het boek gaat ook in de theoretische onderbouwing. Kristensen en Rasmussen zien vooral aansluiting bij het constructivisme. Hierin wordt gesteld dat de werkelijkheid slechts een sociale constructie is, die je dus na kan bouwen. Ze sluiten hierbij aan bij de theorie rond constructivistisch leren van de Zuid-Afrikaan Seymour Papart. Door juist expliciet op zoek te gaan naar die constructies ontstaat leren en begrip.

Ook wordt er stil gestaan bij de andere intelligentie die bouwen met de handen aangrijpt. Hiervoor zijn denk ik betere boeken voorhanden. Door de focus op LSP, en de kracht van de methode, wordt bijvoorbeeld de theorie van de meervoudige intelligenties over het hoofd gezien. Voor sommigen werkt het enige goed, voor andere juist weer het andere.

Praktisch is het boek niet echt, wel worden er mooie voorbeelden geciteerd over hoe LSP haar kracht heeft bewezen. Hier kan goed uit geput worden wanneer een opdrachtgever toch wat schrikt door het speelse karakter van Lego.

Lsp serious work

Serious Work van Marko Rillo en Sean Blair is een heel  ander boek. Het is net nieuw, en bouwt verder op door op de Open Source Manual. Het plaatst het kernproces (Vraag, bouwen, delen, reflecteer) in het kader van andere workshops.

En dit gebeurt echt op het niveau van de beginnende facilitator. Goed wordt uitgelegd wat de positie van de facilitator en er wordt ook gerefereerd aan de 6 basiscompetenties van de IAF, de beroepsvereniging, als basis voor kwaliteit. Dit wordt nog versterkt door het aanleveren van diverse templates om te downloaden. Deze zijn mede ontwikkeld met de Serious Play Pro community, waar de auteurs ook een drijvende kracht achter zijn.

Voor de ervaren facilitator is het tweede deel interessanter, dit gaat over praktische toepassingen. Waarin het eerste boek vooral werd gekeken hoe de impact was op de organisatie, wordt hiervoor gekeken hoe praktisch vragen in een lego workshop vorm te geven zijn. Sterk vond ik ook onderstaand filmpje, dat een hyperlapse maakt van een LSP workshop van 6 uur in 75 seconden weergeeft, om te laten zien hoe het nu echt gaat.

Het boek is vooral bedoelt om te instrueren tot de simpelere vormen van Lego Serious Play: Het individueel bouwen en reflecteren op de bouwsels. Ook het samen bouwen van een gedeeld model komt aan de orde. Voor meer gevorderde activiteiten – als het maken van een systeem, en het gebruik maken van meer toekomst scenario’s wordt verwezen naar de trainingen die worden aangeboden.

Ik vond het zelf een heel prettig boek, ondanks dat ik het lettertype lelijk vond (probeert speels te zijn), met een aantal concrete voorbeelden en tools, en  bouwend op wat er al is, zonder dat te willen herhalen. Zelf zou ik geïnteresseerd zijn in een vervolgboek, wat juist over de systemische elementen ingaat. (Er zijn ook mensen die het juist vooral voor opstellingen gebruiken). De online extra’s zijn ook een bonus.

Building Better Business Models met Lego Serious play is te koop via onze affiliate link op Management boek.nl . Serious Work is daar nog niet beschikbaar.