Blog

dec 12th

Vrijheid in 2017! Sneeuw en Gevangenissen

Posted by with No Comments

Het Faciliteer Atelier wenst u een mooi 2017. Eén vol vrijheid! Niet het soort vrijheid dat sommigen tegenwoordig promoten – de angst voor je belangen uiten in beledigingen – maar de vrijheid om gewoon wat aan te kloten, te spelen te ontdekken..

In deze kerstvakantie speelde ik twee games die me dat gevoel gaven. (Kerstbeschouwingen aan de hand van games wordt ene traditie: zie De vrije wil in de Stanley Parable)

Allereerst was er Steep (PS4). Je wordt in de Alpen met een Snowboard en een Wingsuit op een Alp neergezet, en eigenlijk kan je doen wat je wil, soms doe je een race, maak je wat stunts, ontdekt een oud verhaal of kom je iemand anders tegen, en klooi je samen wat aan. Juist het gebrek aan lineaire sturing geeft het gevoel van vrijheid. De wereld is er één van verse sneeuw om te ontdekken. Zie mij hieronder, vallen en winnen..

 

 

Deze maand had de Correspondent een goed artikel over het beruchte ‘Stanford Prison’-experiment. Dit beroemde experiment ( Mensen werd in de rol van bewaker beesten) uit de Sociale Psychologie bleek toch een stuk meer in scene gezet dat men eerst dacht. Het nadoen hiervan op de BBC – zonder de ‘instructies’ aan de bewakers, bleek ineens een theekransje te worden. Mensen worden dus niet zo maar beesten, maar het consequent in een rol drukken van mensen, is misschien wel een van de gevaren van deze tijd. Ze gaan er langzaam in geloven.

Om te vieren dat ik een nieuw MacBookje had, installeerde ik er Prison Architect (Mac/PC) op. Ook dat had een spannende relatie met vrijheid. Aan de ene kant geeft het bestaan van het spel natuurlijk al weer hoe groot deze ‘rehab-industrie’ in Amerika is geworden. Bekijk de geweldige documentaire ‘The house I live in‘ , als je dat wil ervaren.

Aan de andere kant geeft dit spel juist jou de vrijheid om te experimenteren met gedrag. Welke behoeftes hebben de gedetineerd, en hoe ver kan je gaan. Daarnaast stelt het voor je wat ethische dilemma’s en in zijn geheel ook een commentaar op het kapitalisme in het gevangenissysteem.

 

 

Hier heeft juist elke beslissing die je maakt gevolgen, maar je krijgt de vrijheid die zelf te maken. Samen met aanklooien in de sneeuw, voelde ik me heerlijk vrij in deze vakantie. En dat wens ik u allen toe in het volgend jaar, na het annus horribilis dat 2016 was…

Rick