Blog

sep 9th

This place tells me I matter

Posted by with 3 Comments

Vorige week hielp ik mee met de miniconferentie van de IAF Europe, “This Place tells me I matter”. Het ging over het effect van locaties op faciliteren. Het was een initiatief van het IAF Chapter Paris.

We begonnen in het jarige LEF Future Center (Het lustrum boek vind je op hun publicatiepagina met uitleg van de werkwijze). Hier ondergingen de facilitators de effecten van het breinfaciliteren.

’s Avonds waren we in een heel andere locatie. We hadden een zogeheten Diner Pensant (of Cafe Philo). Hierin is de gang het diner bepalend voor de flow van het gesprek. Elke tafel koos een thema, dineerde en filosofeerde. We deden dit in Zaal 7. Deze locatie is zondags nog steeds in gebruik als kerk van de evangelische gemeente Utrecht. En ook deze locatie had haar effect op de deelnemers.

Iaf europe

Het contrast met de volgende ochtend kon niet groter zijn. We kwamen aan in Seats2Meet. Deze locatie is erop ingericht het toeval te organiseren vetelde Vincent Ariens ons. Zelfstandigen komen samen en wisselen concepten uit. Hun business model is dan o0k een Serendipity Machine. En de sfeer die hieruit ontstaat is geeft dan ook een boost aan een workshop (hoewel ik zalen zelf minder vind, vooral klimatologisch)

Iaf europe

De laatste locatie was Kasteel Groeneveld. Dit kasteel is een 18de eeuws landhuis, van koopmannen uit Amsterdam. Het heeft statige zalen, die meteen heel dominant zijn voor de sfeer in een workshop. Daarnaast is er een tuin, vol onverwachte en best wel spannende zitjes.

Iaf europe

Het mooiste van de conferentie was dat de deelnemers zich vragen ging stellen. Waarom voel ik me hier ongemakkelijk of juist fijn? En misschien heb ik thuis niet zo’n zaal maar was die geweldige/verschrikkelijke workshop van vorige week niet te danken aan de opstelling in de zaal?

Toen zaterdagmiddag de bus vol facilitators weer naar Utrecht vertrok zag je de impressies en inspiratie opstijgen….En kijk eens om je heen, wat vertelt de locatie waar je je nu bevindt je?

Meer foto’s op onze Flickrpagina