Recensie: Da’s gek…

18/04/2018 Door Rick Lindeman

Drie jaar geleden alweer verscheen van Danielle Braun, samen met haar compagnon Jitske Kramer het geweldige boek de ‘Corporate Tribe’ In die rijke uitgave, vol mooie foto’s van rites in Afrika en totempalen in Amerika. Het koppelde een ‘National Geographic’-ontdekkingsreis aan een gestructureerd en overzichtelijk werk over de rol van de ‘stam’ in het bedrijfsleven. Het stond vol verhalen, die ik ook in mijn eigen praktijk nu regelmatig vertel.

En nu is Braun terug met ‘Da’s gek’, een antropologische kijk op ‘Normaal’. Ook dit keer staat het boek weer vol met verhalen, nu gegroepeerd om het thema ‘Normaal.’ Braun beschrijft de sociale norm in verschillende culturen en organisaties, en daagt ons vervolgens uit om ‘door te mijmeren’, over wat de relativiteit van die norm (hij is immers op verschillende plekken vaak heel anders) eigenlijk betekent.

Een aantal van de verhalen zijn bekend uit het eerdere werk van Braun (& Kramer). Zo komt wederom het verhaal van het broodje ‘Filet Americain’ langs over rouwverwerking binnen de Nederlandse Politie. Op zich is dat niet heel erg, omdat de verhalen nu ingezet worden met een iets ander doel. Waar het in de ‘Corporate Tribe’ vooral ging over de rol van rituelen in de organisatie, gaat het nu meer over wat een verhaal betekent voor je eigen perspectief. Maar wanneer je het aanschaft en eerder werk hebt gelezen, of Braun in actie hebt gezien, zal veel je bekend voorkomen.

Het boek leest vlot weg, door de verhalende toon, maar stelt aan de andere kant wel een belangrijke vragen. Een voorbeeld is de GGZ: Hoe gaan we eigenlijk met gekte om in deze tijd, wat voor gevolgen heeft de dominantie van de ‘DSM-Manual’ (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) op de kwalificatie van ziekten?

Toch is het geen zwaar boek. Het staat vol met kleine beschouwingen, foto’s en citaten. Waar de ‘corporate tribe’ je sterkte in het begrip van je eigen organisatie en van je verandertraject een expeditie maakte, is dit een boek om een keer mee te nemen als je een moment van reflectie nodig hebt. Het is dan ook een ideaal cadeau voor iemand die op een kantelpunt in zijn leven staat. Zoals de achterflap zegt: je wordt zelf een beetje antropoloog, van je eigen leven, met dit boek.

Het boek is te koep via onze Managementboeklink