It takes two to Tango

02/11/2016 Door Rick Lindeman

Afgelopen vrijdag was ik op de reprise van de conferentie van IAF Nederland (Nu ook te vinden op Facebook!). De beste workshops van de afgelopen conferentie ‘Natuurlijk Faciliteren’ vonden nogmaals plaats. Ik ging onder andere naar de workshop over Tango.

Tango zegt u? ja Tango zegt van alles over Leiderschap

Tango

Carin Tiggeloven en haar partner Moses lieten ons een uur heerlijk dansen, maar confronteerden ons ook met een aantal vragen:

  • Ben je in staat mensen te laten volgen? Heb je daar veel voor nodig, of gaat dat vanzelf?
  • Ben je een rechtlijnige leider, die onverkwikkelijk de richting aangeeft, of laat je de partner veel vrijheid?
  • Biedt je variatie, zodat je partner/ de volger / je medewerker, zich niet verveelt en al haar kanten (Vuur, Water, Lucht, aarde) kwijt kan.
  • Hoe ga je om met iemand die een heel andere dansstijl heeft dan jij?
  • Hoe spreek je eigenlijk af in een volle danszaal om te gaan dansen? En wat kan je leren van die communicatie?

Zelf zag ik pararellen met de workshop `Paard als Spiegel’ die ik jaren geleden bij Marjolijn de Graaf volgde. Ook daar zag je eigen stijl van leiden terug in relatie tot een ander.

Op de conferentie heb ik een workshop over bijen en besluitvorming gegeven. Ook daar zag ik een parallel met deze tango. Bijen zijn zowel individueel bezig als onderdeel van het collectief. De Tango dansend ben je zowel met je partner bezig, maar ook onderdeel van een dansende zaal, met haar eigen regels, richting en beweging.