Liken in je workshop met Metaphora

04/02/2015 Door Rick Lindeman

Afgelopen vrijdag had ik een introductieworkshop over het Metaphora Meeting Systeem (MMS) . Dit is het systeem van het bedrijf van Laura Ten Ham, om beslissingen digitaal te ondersteunen, Zij heeft veel onderzoek gedaan naar wat de beste manier is om besluiten te nemen is, en daar een tool om heen gebouwd.

Voor haar is bij besluiten bijvoorbeeld belangrijk dat veel informatie gedeeld worden, en hoe belangrijk die informatie is. Door het makkelijk te maken om informatie collectief te delen, ook als het gesprek de andere kant op gaat, is het mogelijk dat waardevolle informatie niet verloren gaat. Bovendien, iets wat misschien niet belangrijk lijkt, maar dat wel is, kan op die manier naar de voorgrond komen

Veel Group Decision Support Systems zijn vrij dominant zijn in hun gebruik, Mij viel op dat  MMS vrij low profile in te zetten is. Mensen scannen een QR-code of tikken een code in op hun smartphone, en ze zijn direct deelnemer Voor de facilitator is het makkelijk een vraag of stelling toe te voegen. Ondertussen liken de deelnemers de antwoorden die ze belangrijk vinden en chatten aan de rand van het scherm over wat ze opvalt.

Natuurlijk moet je wel goed nadenken over wat je vraagt, en wat je eruit kan halen. De kunst van het opzetten van een goede enquête is ook een vak apart. Mooi is natuurlijk ook dat je meteen een verslag hebt van wat eruit de vragen komt, en bovendien een voorraadje standaard vragen hebt om zo in te zetten.

Het systeem is nog volop in ontwikkeling en we gaan er de komende tijd nog flink mee testen, maar vrijdag was het gevoel van dat t plezierig te gebruiken is. Wordt vervolgd.