Pokerplannen voor een Scrum Cruise

22/06/2014 Door Rick Lindeman

Van de week kwam ik in de Passengersterminal Amsterdam terecht aan een Pokertafel. Niet omdat ik op een Cruise was naar de Caraïben, helaas, maar een inspiratiedag. Croupier Leon trakteerde ons op een rondje Poker Planning. Dit is een van de elementen van Scrum.
pta

Scrum is een planningsmethode die de volgende 30 dagen (Een sprint) als horizon neemt. Om in te schatten hoeveel tijd de onderdelen van de volgende sprint duren, spelen ze een potje poker.

Dit gaat als volgt. Voor een bepaalde opdracht (bijvoorbeeld het leggen van een vloer) wordt gevraagd een inschatting van de tijd te geven. In Scrum-jargon heet dit een User Story. Voor het maken van de inschatting hebben de teamleden een setje kaarten met nummers (volgens de Fibonacci-reeks) een vraagteken en een kop koffie. Ze zetten allen blind een inschatting in. Het getal 1 staat voor een referentie eenheid. Dit is bijvoorbeeld een standaard werkzaamheid als het verwisselen van een dimmer of een standaardrapportage.

Als iedereen heeft ingezet wordt gekeken naar de verschillende inschattingen. De deelnemers met hoogste en de laagste inschatting wordt om een verklaring gevraagd. Hierna zet nog iedereen een keer in. Dit totdat er consensus in bereikt.

Op deze manier wordt de wijsheid van het collectief gebruikt om tot een betere planning te komen. Bovendien weet iedereen waar de risico’s liggen. Een speelse manier om inzicht te krijgen.