Uitpakken: Lego Serious Play

15/06/2014 Door Rick Lindeman

Af en toe kopen we een nieuw instrument hier bij het Faciliteer Atelier, een Tas, of een Kit, en die pakken we dan uit. Vandaag hebben weer iets nieuws: Lego Serious Play.

Lego heeft nog al een ontwikkeling doorgemaakt de laatste paar jaar. In de jaren 90 leek het op sterven na dood. Modern voorgevormd speelgoed leken de Deense steentjes te hebben afgedaan. Toen ik tijdens mijn studie in een speelgoedwinkel werkte, had Lego maar een bescheiden hoeveelheid plankruimte.

We hebben het al eerder gehad over de innovatie sin het business model van Lego. Ze waren in staat hun gebruikers te betrekken bij het ontwerpen van nieuwe sets in hun “Creator” formule. Lego is inmiddels overal van video spellen tot macDonalds. Toen ik met mijn zoontje dit jaar naar de (overigens vrij briljante) Lego film ging was het palet compleet. Dacht ik.

En nu is lego dan ook in ons domein doorgedrongen. Eigenlijk is het vrij logisch. Facilitators zoeken vaak naar manieren een metafoor helder te maken. In woord, in beeld of op andere manieren. Het zelf bouwen van een metafoor voor een situatie door de deelnemers is hier een passend vervolg om. Het is niet alleen driedimensionaal, het bouwen zelf is ook een fysieke oefening.

Lego biedt verschillende sets aan. Er is een “Starter kit”, voor het bouwen van metaforen en het vertellen van verhalen. Daarnaast is er een “Landscape kit” voor het uitwerken van een alternatief na de selectie van ideeën. Ook is er een “Connections kit” die zich concentreert op de relaties tussen mensen of afdelingen door veel verbindingsstukjes te leveren. Tenslotte is er een “Explorationbag” met veel kleine zakjes om er aan te proeven.

Wij pakten de Starter kit, als te zien in de video. Hierin zitten 219 stukken. Genoeg om met een man of vier een situatie uit te beelden. Zelf ga ik hem denk ik aanvullen met wat Lego van mijn zoontje wanneer nodig;)

Naast een rol in het creatieve proces, en in het uitbeelden van een situatie kan ik me nog veel meer toepassingen voorstellen. Zo wordt speelgoed soms ook gebruikt in opstellingen. Of is tegenwoordig met Smartphones gemakkelijk een stop motion verhaal à la Buurman en Buurman in elkaar te zetten.

Voor wie ook zonder de kits wil beginnen. Lego heeft onlangs een boekwerk online gezet, om de “Open Source” Lego gemeenschap te benutten. Hierin staan veel situaties en vragen waarbij je Serious Play in kan zetten.

En waarom zou je dat niet eens proberen. Immers, om George Bernhard Shaw te citeren: je wordt niet te oud om te spelen, je wordt oud als je stopt met spelen.