Cartoons in je workshop

25/08/2013 Door Rick Lindeman

Het gebruik van filmpjes tijdens workshop kan heel effectief zijn. Naast dat het vaak een andere manier biedt om de boodschap te brengen, spreekt het ook een andere gedeelte van de hersenen aan,.

Een cartoon is daarbij een specifieke vorm. Door zijn vorm is deze vaak bij uitstek geschikt om een abstract probleem of situatie te illustreren. Kijk maar naar La Linea, de beroemde animatie serie van Oscar Cavandoli uit 1969. Juist voor een workshop gebeurt in deze serie iets speciaals: La Linea breekt vaak door de zogenaamde “Vierde wand“. Het figuurtje leeft niet alleen binnen zijn wereld, maar stapt ook uit de cartoon, en wordt daarmee deel van de groep.

Maar hoe gebruik je nu een filmpje in jouw workshop. Immers, vaak is er wel iets te vinden, maar een cartoon specifiek voor jouw situatie is natuurlijk een droom. Tot voor kort was dat iets dat heel prijzig was. Maar kijk, ook hier biedt het Internet een oplossing.

Screenshot (c) Mark Anderson

Powtoon is een website waar je met een paar drukken op de knop een filmpje kan maken. Je kan kiezen tussen verschillende stijlen en daar je eigen input aan toevoegen. Natuurlijk, je bent afhankelijk van de geanimeerde figuren die Powtoon je biedt, maar voorlopig ben ik nog niet uitgespeeld.

A10 Hunt – Eric W. Schwartz – 1992

Zulke tools zijn natuurlijk al in ontwikkeling sinds de vroege jaren 90. Op de Commodore Amiga produceerde Eric Schwartz geweldige cartoons op deze manier met Moviesetter. Het verschil is dat door de integratie met youtube en andere middelen deze tools nu makkelijk in te zetten zijn, in plaats van op de computer te blijven. Daarnaast zijn computers zelf natuurlijk ietsje sneller geworden.

Hieronder mijn eerste poging (in ongeveer een uurtje): reclame voor deze site;)

Wat is jullie favoriete cartoon?